2020. augusztus 10., hétfő

Rándulj Ki: Hé! Víz! De még milyen! Hévízen!

Bevallom, most jártam először Hévízen és természetesen a Hévízi-tó kihagyhatatlan, alig vártam, hogy érezzem a csontjaimban, ízületeimben a víz gyógyító hatását. A víz olyan finom, hogy alig lehet kijönni belőle, pedig muszáj! Igaz, vannak akik órákig lebegnek benne, bizonyára ők már hozzászoktak, de első körben nem ajánlott. Beszélgettem egy hölggyel, aki beutalóval jár rendszeresen, neki 2x20 percet írt elő az orvos, egy órában egyszer 20 percet. Mi is követtük ezt, nem akartunk teljesen kidőlni. Mielőtt neki indulunk, ismét tájékozódjunk a belépő árakról, mert bizony ránk akarták sózni a legdrágábbat. Sőt West-Balaton kártyával plusz egy óra járt volna, de a 3 órás belépőnk még drágábbra jött ki vele. Úgy kellett szólnom az igencsak szemtelen és unott pénztárosnőnek. Amit ebben az országban kifejezetten nem szeretek, az a hangnem, amely mindenhol fogad. Kérek tájékoztatást, mivel még nem jártam ott, majd kioktató hangnemben, teljes undorral némileg felvilágosítanak. És a belépő pedig nem két fillér. Mi három órára vásároltunk belépőt, ez egy felnőtt és egy nagy gyerek részére 5-6000 Ft-ra rúgott. Ez a jegy kizárólag csak a tóra érvényes, ha a wellness szolgáltatásokat is élvezni szeretnénk újabb jegyet kell venni hozzá, így lett volna vagy 10 ezer....


A HÉVÍZI GYÓGYTÓ A VILÁG LEGNAGYOBB BIOLÓGIAILAG AKTÍV, TERMÉSZETES TERMÁLTAVA, MELY TESTET ÉS LELKET EGYARÁNT FELÜDÍT.

4,4 hektáros nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának köszönhetően a víz 72 órán belül teljesen kicserélődik. A hévízi tó vize egyenlő mértékben gazdag oldott és gáznemű anyagokban, egyesítve a szénsavas, a kénes, a kálcium, magnézium, hidrogén-karbonátos gyógyvizek kedvező tulajdonságait. Olvasd tovább ITT az érdekességeket! 


3 FÜRDŐHELY közül választhatunk: 1. Hévízi-tó, 2. Festetics Fürdőház, azaz ahol a wellness van, ide gyermek is jöhet, 3. Fedett Fürdőház, itt folynak a gyógyterápiák. Ez mind külön belépőjeggyel érhető el. 

A tónak két főbejárata van, mi elöl a tornyocskás bejáratnál mentünk be és mindjárt rögtön nyitásra, 9 órára érkeztünk, még kevesen voltak. Mire délre kiértünk, már kígyózott a sor. Parkolni szemben, fizetős, sorompós parkolóban lehet, hál istennek ennek összege csekély. Viszont dél körül már úgy kell helyet vadászni...

Egy beléptető karórát kapunk. Az öltözőbe menet egy digitális táblán le kell csippantanunk a karórát és az fogja kimutatni, hogy hányas öltözőszekrény lesz a miénk. Ne lepődjünk meg, férfiak, nők egy öltözőrendszerbe mennek! Ne kezdjünk el egymás előtt levetkőzni, ha lehet, hanem gondolkodjunk el, hogy valószínűleg van öltözőfülke... :) Volt aki idáig nem jutott el, hanem megszabadult előttünk a ruháitól...jót kuncogtunk. :D Egyébként igaza van, kitalálhatatlan a rendszer. 



A képen a fürdő első részét látjuk, tehát a főbejárattól jutunk ide. Az öltözőkből a férfi-női toaletteken keresztül jutunk ki egy folyosóra. Vagy elindulunk jobbra újabb tavi részletekhez érve vagy rögtön szemben kimegyünk a füves területre (itt kültéri fittness gépeket is találunk). Balra indulva a wellness részleget találjuk majd, ha vettünk ide is jegyet. A tóba elvileg 12-14 év alatt bemenni nem lehet. Olyat is olvastam, hogy mivel valamennyi radioaktív sugárzás tapasztalható (ami egyébként egy gyógyvíznél természetes), orvos gyerekeknek egyáltalán nem ajánlja az itt fürdőzést. Döntse el mindenki maga!

Mit vigyünk magunkkal? Vízi kukacot vagy óriás úszúgumit! Bár úszni lehet, de a víz összetétele vagy lassú úszkálást tesz lehetővé vagy csak lebegni van kedvünk. Akinek nincs, a második bejárat utáni részen kölcsönözhető! Egyébként ezen a második részen vannak a legtöbben! Itt találhatóak napozó teraszok is, szabadtéri masszírozás..



Sajnos, mint láthatjátok, mi rossz időben voltunk. A tóban evickélni és gyógyulni ilyen időben is lehet, viszont kijönni és a jéghideg, szétázott napágyakra ráfeküdni nem túl kellemes. Így mindenképp ajánlom, hogy fürdőköntöst és vastagabb törölközőket is vigyetek magatokkal ilyen idő esetén. 




Az apróbb gyerkőcöknek kis gyerekmedence is rendelkezésre áll és emellett számos büfé is található nem csak itt, hanem még jó pár helyen. Az első részben a tóra is kinyúlik egy büfé terasz, tele volt. 

A növényzet, a virágok, az ősfás környezet a tó egész területén csodálatos! 


Van olyan rész, ahol a tó szélén leérhet a lábunk, de elég érdekes a talaj és fekete kis vulkáni kőzetdarabok is feltűnnek... A tó mélysége eléri a 20 métert is. Ha először bizonytalanok vagyunk, maradjunk a szélén, én is így tettem, majd később bátran, de lassan úsztam a vízi kukac fenntartásának segítségével. :D Persze ez mindig szétcsúszik... :)



Tudta Ön, hogy a hévízi tó
  • vízének hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri?
  • vize állandó mozgásban van. Egyrészt balról jobbra forog lassan, másrészt pedig alulról felfelé, mivel a meleg víz állandóan felfelé tart, a hideg pedig süllyed le. Ez a kétirányú áramlás állandó mozgásban tartja a  tó vizét és ezáltal egyfajta masszírozó hatást éreznek a fürdőzők?
  • érdekes és szinte Magyarországon egyedülálló látvány télen? Amikor a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén. Ez a „sapka” gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatorium alakul ki. A levegőbe távozó kén-hidrogén és rádiumemanáció belélegezve gyógyhatást eredményez: karbantartja a fáradt hangszálakat?
  • Magyarország legrégebbi és legismertebb gyógyfürdője a római korból származó emlékek szerint több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet?


1.


BELÉPŐ ÁRAK, NYITVATARTÁS


2.



3.





A fotók, videók (kivéve youtube) az író saját tulajdonát képezik, azok szabad felhasználása nem lehetséges, engedélyköteles, ahogyan a cikk megjelenítése is! Köszönöm!
Elérhetőségem: csorvasik@gmail.com / Csorvási Krisztina








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.