2020. május 31., vasárnap

Rándulj Ki: Tatai tókerülő, az Öreg-tó új köntösben

Noémi barátnémat kaptam el egy tatai kirándulásra. Az Öreg-tavat szerettem volna körbe járni még korán reggel, lehetőleg minél kevesebb emberrel ütközve. Ilyenkor még a tó is csendes, hallani a víz hangját, a madarakat, be lehet szippantani a tó által nyújtott élményt. Azért hívják Öreg-tónak, mert Magyarország legidősebb mesterséges tava. A google találati listájában olvashattok sokat róla. Én inkább a saját szemszögemből mutatnám be, mit láttam és éreztem a séta során. Arra készüljünk, hogy kb. 8 km-t fogunk gyalogolni, a fele aszfaltos, másik fele pedig erdei út. Az egész csodálatos végig, mindenki fut, gyalogol, kerékpározik. Autóval az első ingyenes központi részen parkoltunk le, ahol pizzéria, fagyizó, éttermek és felújított játszótér vár. A vidéki kijárási tilalom feloldásakor mentünk és mire megkerültük a tavat, már ücsörögtek, söröztek, fagyiztak az emberek. Olyan jó érzés volt újra emberek között lenni. Aki a csendet, nyugalmat szereti, az reggel induljon útnak, a tó körül, főleg nyáron, délutánra már állítólag hömpölyög a tömeg. Én annak semmi értelmét nem látom. 




Az őszi-tavaszi madárvonulási időszakban több ezer madár, főleg vadludak, de sirály, réce és egyéb vízimadár is pihen a tavon és a tó közvetlen környezetében.

Az Öreg-tó és környéke ma természetvédelmi terület, de mivel szinte körülöleli Tata városa, pihenési, turisztikai célokat szolgál. A tó és a sok műemlék remek „díszlet" a Víz, Zene, Virág fesztiválnak ez az új keletű barokk vigasság június utolsó hétvégéjén zajlik minden évben. (forrás: https://tata.hu/4207/oreg_to)



Az éttermek előtt kijjebb egy ingyenes parkolási lehetőséget találunk, ott érdemes leparkolni. Az éttermektől balra egy felújított játszótér vár, valamint egy igen nívós új toalett. Lefotóztam, mert itthon ilyet még nem láttam sehol. Skandináv módi. :D 




Megmondom őszintén, azt vártam, hogy a tó körül minden szocreál, régi típusú, de megdöbbenve tapasztaltam, hogy mindent felújítottak, édesebbnél édesebb panziók és kávézók sora, csónakházak, óvárosi és modern házikók, gyönyörű régi kapuk, hol erdő, hol rét, hol műemlék.... Mindenből kaptunk ízelítőt. Imádtuk. 




Mi az éttermektől jobbra indultunk útnak a tatai vár felé, mondván, ha csak addig bírjuk, legalább a várat nézzük meg. Ez kb. 2 km. Elindultunkkor két szuper panzióra figyeltünk fel, melyeket felújítottak vagy újak: Sirály és Casablanca panzió. A Sirály Panzió teraszára máris szívesen kiültünk volna egy kávéra kilátással a gyönyörű tóra. Előtte, egy napóraféle (fogalmam nincs hogy hívják a szerkezetet, valaki tudja?), mely hónapokat számlál és ismert nevezetességek fotóit láthatjuk rajta. 



Aztán következtek kis vitorláskikötők, mind felújítva tóra nyíló teraszokkal, és fiatal evezős lányok készültek edzésre evezős klubokban. Jó volt nézni. Rengetegen eveznek, főleg helyes és fiatal sportemberek :) 







Új kávézók és éttermek egymás után sorra...
Aztán kapunk egy kis ízelítőt sziklákra épülő házakból jobbra az út mentén. Van olyan ház, melynek titkos kertje is van (én csak így hívom ezeket a regény alapján). Titokban persze lefotóztuk. Olyan szép volt! (Elnézést utólag is!)





Mindenhonnan csodás kilátás a tóra és a tatai várra. 



Régi és új épületek váltják egymást, találkozik a két világ.



Mindenfelé jelképes szobrok, csobogók, szerelmesek lakatfala tatai vagy tavi vonatkozással....Van mit fényképezni. :) 






Magyary Zoltán mellszobrába botlunk, aki esetleg nem ismerné az urat, annak elég annyit mondani, hogy a közigazgatás-tudomány világhírű tudósa, tatai születésű – róla nevezték el egyébként a művházat is -, és általában ő szokott lenni a mentőtétel főiskolán, egyetemen, mert tanairól azért még a lébec diákok is hallani szoktak általában. /forrás: https://tataibarangolasok.blog.hu/2012/09/23/tata_tokor_7_5_km_oromseta_az_oreg-to_korul/






És el is érkeztünk a tatai várhoz. Úgy hívják, romantikus Öreg-vár, vízi-vár. Aranykora Mátyás idejére tehető. Többet a várról itt olvashattok! 






Várárok



A várban kiállítás is szokott lenni, sajnos jelenleg zárva van, úgy mint a teraszkávézó is. Mindenképp visszatérünk majd. Bejártuk addig is a vár környékét, a látvány, mint az aquincumi múzeumban, kis kitekintőkkel az óvárosra. A gyerekek (is) élvezni fogják. 

Ahogy elhagyjuk a várat, kukkantsunk le a vízleeresztő zsilipre és a zubogó vízre. Állítólag ez táplálja a várárok vizét is. 


Nagyítsd ki a videót és kattints 2x a lejátszóra! 


Egy tüneményes kávézó következik ismét, szemben parti terasszal és igen modern, nagyon helyes kiszolgáló személyzettel, csak lestünk. Itt biztosan megiszunk következő alkalommal egy jeges kávét az óriásfa árnyékában. :) 





Érdemes egy kicsit itt megpihenni, enni-inni valamit, mert még a java hátra van, innen kezdődik a hosszabb szakasz!



Lassan, de biztosan kezdődik az erdei rész egy óriás játszótérrel és az Eszterházy kastéllyal, amihez fel kellett volna gyalogolnunk egy kicsit a dombra, de most nem tettük, mentünk tovább. 2020. második felére tervezik a felújított kastély megnyitását kiállításokkal, reméljük, meg tud nyitni, így majd ide is bejuthatunk. :) Biztosan csodaszép lesz. 



És induljon az erdei túra! Bevallom volt egy rész, ahol elfáradtam. Gondoltuk, nincs már sok hátra, hát a java még hátra volt. :D 


Letérhetünk útközben forráshoz, barangolhatunk beljebb az erdőbe is, tornázhatunk az erdei kis tornaparkokban, sok minden vár még ránk. Mi örültünk, hogy körbe gyalogoltunk, egyelőre több nem fért bele, de volt, ahol beljebb merészkedtünk egy-egy kis vízi szigetecskére. Az egészre akár egy napot is rá lehet szánni. Vihetünk pokrócot, kifekhetünk óriási rétre, focizhatunk, amit csak akarunk. Aki pedig teheti, pakolja fel a bicajokat az autóra és kerekezze körbe a tavat! Sokan többször jöttek szembe, futó is, mi csak összepisszegtünk Noémivel: vajon hogy csinálják, hogy már másodszorra futnak szembe? :D Így is két órát gyalogoltunk...




Van, ahol egészen a vízig kisétálhatunk, gyönyörű látvány.




Bevallom, már volt olyan rész, ahol ránéztünk a GPS-re, hogy vajon hány kilométer van még hátra, mert csak mentünk és mentünk végtelenül....


A tó háromnegyed részénél találjuk az Által-ér-t. Erről a kis folyóról azt érdemes tudni – amellett, hogy ez a megye legjelentősebb vízfolyása -, hogy 53 kilométeren át kanyarog a Dunáig mocsárvilágokon keresztül, és olyan állatok otthonául szolgál, mint a tarkagéb, a fenékjáró küllő, vagy éppen a szivárványos ökle. -írja a https://tataibarangolasok.blog.hu/ oldala (forrás).



Végül visszatérünk lassan a kiinduló ponthoz felújított csónakházak, evezős klubok és régi, ott felejtett strand zuhanyzók mellett elhaladva.




A tatai tavon elvileg sétahajózás is működött, hogy jelenleg elérhető-e, nézzetek utána! 

Viszont a barátosnémmal kedvet kaptunk, hogy kipróbáljuk az evezést! Már csak attól félünk, hogy felfordulunk a kajakkal vagy kenuval. :D  Szerintetek hol érdemes kipróbálni és elkezdeni az evezést? :) Olyan nyugalmasnak tűnt, ahogy a fiúk-lányok eveztek körben a tavon. Biztosan remek érzés lehet evezni ennyi szép látnivaló között...


További látnivalókról, tudnivalókról ITT is tájékozódhattok!
Mindenkinek más és más látnivaló a fontos természetesen. 
Jól elfáradtunk, de csodás élmény volt!



A fotók, videók az író saját tulajdonát képezik, azok szabad felhasználása nem lehetséges, engedélyköteles, ahogyan a cikk megjelenítése is! Köszönöm!
Elérhetőségem: csorvasik@gmail.com / Csorvási Krisztina