2020. május 29., péntek

Rándulj Ki: Madár tanösvény a budakeszi mamutfenyők árnyékában

Budakeszi polgármestere a mai nap tette közzé a hírt, szóval KÖZHÍRRÉ TÉTETIK, hogy átadták az új madár tanösvényt Budakeszin, a mamutfenyőknél. Amíg Budakeszitől alig 15 percre szakadt az eső, mi csodás napsütésben élvezhettük az óriás fenyők árnyékát és szippantottuk be a tanösvény friss forgács illatát. A leírások szerint állítólag 3 mamutfenyő is állt itt, de az egyikbe belecsapott a villám. Hazánk két legöregebb fenyőjéről van szó, melyek külterületen vannak. Védettek! Hogy kik, mikor és miért ültették ide őket? Erről többet megtudhattok ebben a cikkben



Csak a méretarány végett...

Szóval, Telki felől érkezve Budakeszin, a MOL kútnál lévő körforgalom első kijáratánál fordulunk jobbra, mintha a hátsó úton mennénk a Tesco, Aldi áruházak felé. Budakesziről érkezve pedig a körforgalom 3. kijárata lesz bal irányban. Átugratunk az igen magas fekvőrendőrökön, majd az első halovány kanyarnál rögtön jobbra le is parkolunk, egy kis leálló helyre. Ha jobbra tekintünk, máris egy kis hidat látunk, ami a mamutfenyőkhöz vezet. Itt szoktak egyébként lovakat is legeltetni....Igen éles kontraszt a közúti forgalom mellett... :) 




Mivel valószínűleg sokan viszik ide a kutyákat sétáltatni, ha nem lennének felkészülve, kutyagumi szemetes és szatyorka várja őket. Jó ötlet. A táblára is ékes betűkkel írták, kutyagumit kéretik összeszedni! Valaki mellékesen ráfirkálta: és a szemetet is! Igaz! Egy kutyagumin kívül egyébként makulátlan tisztaságot és rendezettséget találtunk. A két óriás fenyő csodálatos. Egy kis feladat is vár a gyerekekre táblákon megírva: vajon hány gyermek tudná együttesen átölelni egy fenyő derekát? :)  Mi 4 emberre tippeltünk, nézzétek meg ti is! 



A két fenyőnek a mese szerint neve is van! Hogy hívják őket? 


Szóval, a madár tanösvényhez a fenyőktől jobbra induljunk el! Egy táblát találunk, hogy a madaraknak hogyan készíthetünk odút akár otthon is, vagyis hogyan alakítsunk ki madárbarát kertet! Gyakorlatilag egy kis erdőszeletbe érkezünk. A rövid kis, alig 10 perc alatt körbe járható tanösvényen táblák mutatják, hogy melyik madárnak milyen odú jár és ha felnézünk, a fákon meg is találjuk ezeket a madárodúkat, még bagolyodút is láthatunk!
A tanösvényt bátran nagymamák és nagypapák is látogathatják a kis unokákkal, nem sok gyaloglás, ők is bírni fogják, mégis kimozdultak egy kicsit. :) 






Még denevérodú is van! A táblákon azt is leírják, hogy milyen magasan, hogyan helyezzük el az odúkat. 



Egyszóval mindenféle madáretető fajtát megtekinthetünk a fákon, hozzá leírással, hogyan és milyen magasan kell elhelyezni és melyik madárfajhoz, melyik típusú odú való.

Nagyítsd ki a videót és kattints a lejátszóra kétszer:



Tanulmányozhatjuk a madárfajtákat is: 




Találhatunk leírást állatokról és fafélékről, növényekről is!







A madár tanösvény vége pedig a Tiszta Lélek-zet Ösvény! Mivel friss faforgácsot szórtak itt az útra, ennek illatát belélegezni fenséges! Természetesen a mamutfenyőktől ebbe az irányba is elindulhatunk, azaz balra. 

A táblán egy mesét találhattok, talán, ha ki tudjátok nagyítani, el is olvashatjátok! Szívhez szóló a gyerekeknek, hogyan védjék és óvják meg az erdőket és a környezetüket.

Az út vége, pedig egy kis labirintus, mely egy fa évgyűrűit formázza. A mellette álló tábla pedig ismét a gyermekek szívéhez szól, miközben járják a labirintust, hogyan feledkezzenek meg minden bánatukról vagy ami nyomja a szívüket. Az én kisemberem szívét bizony sok minden nyomja...de az enyémet is.... :) Az erdő tisztasága, illata viszont gyógyír tud lenni mindenre. 





OLVASSÁTOK!




Csendüljön fel végszóként:

MESÉLJETEK MINDENKINEK ARRÓL, 
HOGY A TERMÉSZET ÉS A GYEREKEK SZÖVETSÉGET KÖTÖTTEK 
A TISZTA LEVEGŐÉRT A BOLYGÓN! 



A fotók, videók az író saját tulajdonát képezik, azok szabad felhasználása nem lehetséges, engedélyköteles, ahogyan a cikk megjelenítése is! Köszönöm!
Elérhetőségem: csorvasik@gmail.com / Csorvási Krisztina





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.