2020. május 30., szombat

Rándulj Ki: Minden út a Budakeszi Arborétumba vezet

Ha szeretnénk kilépni a fejünkből, a gondolatainkból, megszabadulni a terheinktől, akkor azonnal irány a Budakeszi Arborétum. Félelmetes az a nyugalom, ami ott, az erdőben érezhető, átélhető. Legszívesebben minden tisztáson elaludtam volna. Egy olyan belső nyugalom árasztott el mindenhol, amilyet még soha, sehol nem tapasztaltam. 

A címet nem véletlen adtam, miszerint minden út a Budakeszi Arborétumba vezet. Az arborétumban egyszerűen eltévedni lehetetlen, az összes kis ösvényre bátran lekanyarodhatunk, bebotorkálhatunk a fák közé, mindig, mindenhonnan az út ugyanoda vezet. A gyerekeket nyugodtan szabadjára engedhetjük, boldogan szaladgálnak a növények, virágok között, a tisztáson, az avarban....ahogy elnéztük a boldog kis arcukat, ők is boldogságra leltek itt, nem csak mi. Senki nem hangoskodik, mindenki csendben élvezi a sétát. Idősebbek is bátran neki indulhatnak, sima útszakaszok várnak és az erdő hangja. Annyit megyünk, amennyit szeretnénk, ha fáradtak vagyunk, kitérhetünk a kis tisztásokra, leülhetünk, napozhatunk a padokon és hallgathatjuk az erdő moraját, a madarakat és élvezhetjük a nyugalmat. Ahogy itt írok a gép előtt, még most is hiányzik és sajog a szívem a természet csendje után. A Budakeszi Arborétum rövid kis történetéről pedig ITT olvashattok. 1-1,5 órás lassú sétával bőven körbe járható, napsütéses időben mindenképp érdemes vinni kis pokrócot, akár kerti játékokat, tollast, labdát vagy egy jó könyvet és akár órákig élvezni ezt a fajta szabadságot. 



Szóval a Telki-Budakeszi közötti erdőútról kell egy szinte észrevehetetlen kis úton lekanyarodni autóval és kb. még pár száz méterre bemenni az arborétum bejáratához, itt nyugodtan, ingyenesen leparkolhatunk. A kis faházban tudunk jegyet venni, kettőnknek 1900 Ft volt a belépő. Kérjünk egy térképet és adjuk a gyerekek kezébe, hogy vezessenek el minket ők az adott helyszínekre! 



Gyakorlatilag a fő ösvényen indulunk el és innen kanyarodhatunk bármerre. A fő helyszínek, tisztások: szoborpark, sportpálya tisztás, játszótér, tűzrakó hely, erdei kis tó és lenne állatsimogató is, ez most üres volt. A sportpályán állítólag szoktak lenni focikapuk is, jelenleg nem voltak, de mi nem is bántuk, mert leültünk egy padra, megettük az elemózsiánkat és élveztük a napsütést és csendet. Mások is így tettek. Tömeg nincs, mindenki arra sétál, amerre jól esik, senki nem zavarja a másikat. 


Az egyik tisztás, ahol a szobrok vannak. Az évszakokat jelenítik meg. 
Vajon milyen formában és mit ábrázolnak a szobrok? Derítsétek ki!









A másik tisztás a sportpálya. Ez volt a legnyugalmasabb, ide azonnal pokróc le és egy jó könyv vagy alvás. :) Óriás fenyők övezik körbe a napsütötte tisztást. Itt elfogyasztottuk az elemózsiánkat...







Kicsiknek játszótér, szintén leülhetünk padokra.




Utunk során ismeretterjesztő táblákkal találkozhatunk, egy lepke fajtát be is azonosítottunk:




Nagyítsd ki a videót és kattints kétszer a lejátszóra!








A tűzrakó hely, itt toalettet is találunk, mint ahogy a bejáratnál lévő faházban is van ilyen lehetőség. Szerintem itt akár táborokat is szervezhetnek, mert fából csoportos helyfoglalási lehetőség is van és kiszolgáló pult is. Gondolom az esküvők, csapatépítő tréningek helyszíne is lehet ez. 






A kis erdei tó, tüneményes a növényvilágával együtt. Nekem a páfrány a kedvencem. 








Leveleket, terméseket, vándorbotot is gyűjtöttünk emlékként!




A fehér virág vajon mi lehet? Ehető? Mit készítenek a virágporból? :)



És itt is rengeteg a kis madárház, madárodú, egyik helyesebb, mint a másik.





Május 31-re és június 1-re, tehát a pünkösdi napokra a kicsiknek kincskereső élményprogramot szervez az arborétum. A fákon, erdőben talált kincseket a pénztárnál ajándékra válthatják. Csak ne essen az eső, mert rossz időt mondanak...Hogy az iskolánk eddig még miért nem vitte el a gyerekeket erre a csodálatos, közelben lévő helyre, nem is értem. Csak pár buszmegálló az erdei boldogságig. :) És szervezhető ide csapatépítő tréning, esküvő, születésnap is, kérhető szakvezetés, csoportos foglalkozás gyerekeknek! 





UTUNK EZZEL VÉGET ÉRT! ISMÉT PÁR ÓRA ÉLMÉNY, BOLDOGSÁG, MELYET SOHA SENKI EL NEM VESZ TŐLÜNK ÉS ÖRÖKRE VELÜNK MARAD! 
KÖSZÖNJÜK ERDŐ, KÖSZÖNJÜK TERMÉSZET, HOGY VAGY NEKÜNK!









A fotók, videók az író saját tulajdonát képezik, azok szabad felhasználása nem lehetséges, engedélyköteles, ahogyan a cikk megjelenítése is! Köszönöm!
Elérhetőségem: csorvasik@gmail.com / Csorvási Krisztina



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.