2020. július 14., kedd

Rándulj Ki: Csónakázz a város alatt, a Tapolcai-tavasbarlangban!


A fiam kívánsága volt a Tapolcai-tavasbarlang, videón látta, ahogy a barlangban csónakáznak a látogatók. Így hát irányt vettünk Tapolca felé. Egy tündéri kis apartmant sikerült lefoglalnunk, kertes ház felső szintje, új apartman, tisztaság mindenütt, nagy ágyak, légkondicionálás, szuper kedves családi fogadtatás. Még tortát is sütöttek a fiamnak! Ár-érték arányban messzemenően az eddigi legjobb választásunk volt. Ez lenne az, ha valakit szintén érdekel. A sétáló utcától és tavasbarlangtól alig 10 perc sétára van. Ez azért is előnyös, mert mindenhol fizetőssé tették a parkolást, még a családi házas övezetekben is. Így az autót nyugodtan letehetjük az apartman kertjében és bejárhatjuk Tapolcát gyalogszerrel. A tavasbarlang fölé egy Látogatóközpont épült, ahol profi idegenvezető mutatja be a barlangok kialakulásának folyamatát, többek között a tapolcaiét is. Sok mindent megtudhatunk bizonyos kőzetfajták és formák kialakulásáról, karsztosodásról is, melyeket meg is tekinthetünk a valóságban például a Szentgyörgy-hegyen. A programra előre jelentkezzünk be és online vegyük meg a jegyet, különben sorban állásra vagyunk kárhoztatva, annyian vannak! A megvásárolt jeggyel azonnal beengednek. Egy csoportnyi ember gyűlik össze és megkezdődik az idegenvezetés lelkesen és profin fiatalok által. Dicséretes. 



Ami vár ránk a Látogatóközpont leírása alapján: 

Csónakázás egy hangulatos kisváros alatt. Tudományos ismeretterjesztés.

"Csodálatos karszt" kiállítás szakvezetéssel, mászófal.



A fogadóépületében kiállítás mutatja be a karsztvidékek csodálatos világát. 10 terem különleges látnivalói kalauzolnak minket a titokzatos barlangok világában. A gyerekeket kúszóbarlang várja, míg a felnőttek érzékelési képességét „kőtapogató” teszi próbára. Ősföldrajzi festmények engednek bepillantást letűnt korok élővilágába. A térhatású fotók és a film segítségével magunk is föld alatti felfedező utakon járunk. A természet egzotikus művésze, a karsztvíz gyönyörű alakzatokat formál a mészkőből. Dél-Kína toronykarsztjaitól a cseppkövek birodalmán át a tapolcai barlangok törékeny szépségű kristályvilágába jutunk. Láva- és jégbarlang, trópusi őskarszt; megannyi élmény várja itt a vendéget.

Termek, melyeken végig fogunk vonulni: 

Cseppkő-terem
Búvár-terem
Denevér-terem
Geopark-terem
Ősrégész-terem
Őskarszt-terem
3D vetítő-terem
Csónakázás
Játszótér
Mászófal



A program kb. másfél órát vesz igénybe, ennek nagy része a tárlatvezetés, a csónakázás kb. 20 perc lehet, de megéri, mert klassz élmény. Mi nagyon izgultunk, hogyan fogunk tudni evezni. :) A tárlatvezetésen elég meleg van, helyenként van csak légkondicionáló. A vezetés végén egy kis moziba is beülhetünk, ott végképp melegünk lesz, de érdemes a  tudományos kisfilmet végig nézni, nem tart sokáig. A barlangban sem lesz 20 foknál hűvösebb a magas páratartalom miatt. Légúti betegségekben szenvedőknek különösen ajánlott az ott tartózkodás. A Pelion Hotel alatt is egy barlang található külön gyógyulásra. Szóval nyári ruhába öltözzünk nyugodtan, nincs szükség kabátra, pulóverre! Ha lehet, sportcipőben menjünk, mert a barlang lépcsői lefelé csúszhatnak. Hölgyek szuper magas szandálokban vonultak, semmiképp sem ajánlott, a csónakban sem! Ez nem az a hely! :) 

A fogadóteremben is érdemes már fotókat készíteni.




Egy elektromos kapun keresztül indul a tárlatvezetés, rögtön az első a Cseppkő- terem. Természetesen a cseppkövek kialakulásáról hallhattunk előadást. 






Innen a Búvár-terembe léphetünk. A barlangi búvárokról esik szó.





Nagyítsd ki a videót és kattints a lejátszóra kétszer! 


Máris a Denevér-terembe érünk, a barlangok élővilágáról esik szó. Itt a gyerekek, de akár felnőttek is átmászhatnak egy barlangi lyukon! :) Inkább gyerekeknek ajánlatos a lyuk mérete végett. :)






Innen megyünk lépcsőn felfelé a Geopark-teremhez. A karsztosodásról és a kőzetek kialakulásáról hallhatunk tudományos előadást. :) Bazaltorgonákat a Szentgyörgy-hegyen is láthatunk Tapolca környékén. :) 










Bazaltorgonák
Tovább lépünk az Ősrégész- és Őskarszt terembe.









És utolsó állomás a Vetítő-terem, tartsunk ki, hamarosan a barlangban leszünk. Pár lépcsőn megyünk majd lefelé. A lépcsők a párától nedvesek, csúszósak lehetnek, kapaszkodjunk! Rövid sorban állás után kettesével szállhatunk a csónakba. 14 éven aluli nem evezhet, így ő hátulra üljön. Nem kell evezéstudás, csak kicsit kell lapátolni, valamennyire nekem is ment, a többit a barlang szűke miatt kézzel végezzük, vagyis toljuk, irányítjuk  a csónakot. Szívdobogtató élmény az biztos. :) A csónakázás nem tart sokáig, kb. 20 perc az egész, de hamar megtesszük. A csónakba segítenek beszállni, nem kell tartanunk semmitől. Bele sem fogunk esni, ha mégis, térdig ér a víz. :) Iható tisztaságú. Sajnos én nem, csak a kisfiam tudott hátulról fotózni, én izzadtam az evezésben. :D 









Kifelé menet pedig még egy kicsit barlangászkodhatunk is! :) Nézzünk felfelé, csodás!

Íme egy videó, hogyan próbálunk evickélni. :D Voltak nálunk ügyetlenebbek is. 
Az előadáson nem kötelező részt venni, mehetünk csónakázni is azonnal, de annak nem sok értelme van, hallgassuk végig a tárlatvezetőt, megéri.





A tapolcai látnivalók közül ez az elsődleges. Pár utcányira található még a Malom-tó, remek éttermek a tó körül és a híres Halas Lépcső









Ránduljatok ki ti is vagyis Kiránduljatok! :) 
Az élmény a legjobb befektetés!





A fiamnak készült torta az apartman hölgytulajdonosa által. Ezúton is nagyon köszönjük és sehol, soha nem részesültünk ilyen kedvességben! 


VIDEÓ A TAVASBARLANGRÓL:


A fotók, videók (kivéve YouTube) az író saját tulajdonát képezik, azok szabad felhasználása nem lehetséges, engedélyköteles, ahogyan a cikk megjelenítése is! Köszönöm!
Elérhetőségem: csorvasik@gmail.com / Csorvási Krisztina








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.