2020. július 16., csütörtök

Rándulj Ki: Székesfehérvárra, a felújított Árpád Fürdőbe! A kikapcsolódás garantált!

Amikor Székesfehérváron jártunk, meglátogattuk az Árpád Fürdőt is. A belvárosban egy pici kis fürdő, mégis a teljes ellazulás és kikapcsolódás garantált. Ez az a hely, ahová egyedül is mehetünk és zavarásmentesen pihenhetünk. Nagy fürdőre ne számítsunk, de mégis. Parkolni a környező utcákban díj ellenében nagy nehezen, de tudunk, ha felszabadul hely. A fürdőbe pár órás belépőt is vehetünk, de ez az idő nagyon hamar elröppen... Minden új, tiszta, hangulatos. Aki járt már az egri Shiraz Hotelben, ahhoz hasonlítható. A termalfurdo.hu oldala az alábbiakról számol be:



A székesfehérvári Árpád Fürdő szecessziós stílusú, kupolás műemléképületét 2010-ben újították fel. A fürdő látogatóinak érdemes kipróbálniuk a rendszeres szaunaprogramokat és megtekinteni a látványos törökfürdőt.


Az Árpád-forrás szénsavas vizére létesítették szecessziós épületet - mely évtizedekig tisztasági fürdőként funkcionált - 1905-ben adtak át Székesfehérvár közönségének. A szecessziós stílusú, kupolás műemléképületben a felújítás során eredeti szépségében állították helyre a faragott kabinsort, a korabeli díszburkolatokat és stukkókat. A korhű berendezések mellett a legmodernebb technikával szerelték fel a fürdőt. És ez valóban így is van! A faragott kabinsort imádtuk. Ha jól emlékszem, karórát kaptunk és azzal kellett kinyitni őket, mindenkinek saját kabinja van a fürdés idejére. Nagyon helyesek.





Mi délelőtt mentünk mindjárt 10 órára, nyitásra. A délelőtti órákban állítólag kevesen vannak, ezt mi ki is élveztük. :) Gyönyörű büfé is van, minden kapható. A kabinsorról rögtön beléphetünk a törökfürdőbe. Vize 36-38 C fokos, ücsörögve itt remekül ellazulhatunk. Bár láttam a medence alján egy-két fúvókát és jól esett volna egy kis pezsgő masszázs, de itt nem indul be bizony semmi, csak relaxálásra szolgál. 


Mögötte egy újabb, íves, oroszlánfejekkel díszített, ülőmedence, szintén pihenésre szolgál. De ha hiányolnánk a pezsgést és hidromasszázst, a törökfürdőbe való belépéskor jobbra és balra egy-egy kis, egy-két személyes arab és török pezsgőfürdő található. Ezekben órákig képes lettem volna ellazulni, kb. 15 percenként indul be a hidromasszázs funkció. Lámpásokkal teszik még meghittebbé a hangulatot a kis pezsgőfürdőkben. Igyekezzünk, mert ha ide egyszer beül valaki, nem igen akaródzik neki kiszállni. :D 


A törökfürdőtől jobbra és balra pihenőtermek vannak csodás pihenő ágyakkal...könyvet vinnünk nem kell, több könyves szekrényből is válogathatunk kedvünkre. De sakktábla vagy malomtábla is vár bennünket, ha a fürdőzés élményét szeretnénk még kiegészíteni.









Mindenhol hangulatvilágítás van és gyertyák, ezért a fényképek sötétebbek egy picit, de vissza adják a fürdő hangulatát.  Innen tovább lépve vár ránk egy teljes sötétségbe burkolózó tepidárium is gyönyörű  mozaikcsempével kirakva. Ez szintén relaxációra alkalmas aromával kiegészítve. Aki pedig új típusú, hidromasszázs elemekkel bővített élménymedencére vágyik, az is van! Íme! Hát-és derékmasszírozók, buzgárok frissítik a vendégek szervezetét-írja a termalfurdo.hu oldala.


A medence mögött láthatjátok a lépcsőt, mely felvisz a szaunavilágba, infraszauna, hagyományos szauna, jégkészítő, gőzkabin, merülőmedence, plusz öltözők, napozó terasz vár bennünket. Rendszeresen szerveznek szaunaszeánszokat is. Az új épület mellett, az élménymedencétől tudunk kimenni egy kis kinti részre, szintén van egy apró merülő medence és lenne egy kinti szauna is, mely most nem üzemel. Itt székekre leülhetünk, napozhatunk, megihatjuk a hideg üdítőnket vagy sörünket. Hiába pici, de imádtuk, nagyon személyes az egész, mint ahogy a fürdő maga, nem egy tömeghely. A vadiúj érzés egy picit fura, hozzá vagyunk már szokva, hogy egy törökfürdő régi, patinás. Szerintem pont Székesfehérvárhoz illik, épp elég eldugott, ahová elvonulhatunk akár egyedül, akár a párunkkal. Nem fognak zavarni bennünket, nincs hangoskodás, itt mindenki pihen! :) 


CSOBBANJATOK TI IS! :)

ÁRPÁD FÜRDŐ WEBOLDALA

Ha Székesfehérváron jársz, járd végig a Sóstói Tanösvényt 
és látogass el a Bory Várba is! 







Az amatőr fotók, videók (kivéve youtube) az író saját tulajdonát képezik, azok szabad felhasználása nem lehetséges, engedélyköteles, ahogyan a cikk megjelenítése is! Köszönöm!
Elérhetőségem: csorvasik@gmail.com / Csorvási Krisztina








2020. július 15., szerda

Rándulj Ki: "Horrorra" akadva a Horrorárium- és Kínzó Múzeumban!

Figyelem! A képek felkavaróak lehetnek!


Említettem már, hogy Keszthely dugig van jobbnál jobb kiállításokkal, apró múzeumokkal? Nem lehet egyet sem kihagyni, bármelyikbe belépünk, egy új világ tárul elénk. És ki ne lenne kíváncsi egy Horrormúzeumra? A legjobb, hogy összesen 6 kis múzeumot tudunk ezzel együtt megtekinteni. A múzeumok Keszthely sétáló utcájáról nyílnak, jobbra lesz a Babamúzeum, a Történelmi Panoptikum, Csigaparlament, Horrormúzeum. Vele szemben a sétáló utca másik oldalán, egy kapualjba bemenvén pedig a Vidor Játékmúzeum és egy Erotikus Panoptikum is helyet kapott a pincében szigorúan 18 év felettieknek! Váltsunk hát kombinált jegyet, érdemes mindegyiket végig járni. Jegyváltás a Babamúzeumban vagy a Játékmúzeumban lehetséges. Egyes múzeumokat külön ki fognak nyitni nekünk, akár egyedül is élvezhetjük az apró tárlatot. Mindegyikben aláfestésként tematikus zene szól, így teljesen kiléphetünk a külső világból és teljességgel élvezhetjük az adott tárlat hangulatát. Most olvasom, hogy a Horror- és Kínzó Múzeum 18 év felettieknek szól csak, ehhez képest a 13 éves fiammal simán beengedtek. Szerintem láttak ők már ennél videó játékban rosszabbat is... Egy másik hasonló korú lány rosszul lett bent. Igaz, ami igaz, van itt középkori kínzás rendesen. Ezt írják: 

"Tisztelt Látogató! Fél évezred kínzásai a Középkortól az Újkorig,Távol-Kelettől Amerikáig viaszfigurák és képillusztrációk segítségével mutatja be a középkor kínzásait. Láthatóak a sötét középkor tortúrái, a németalföldi, francia, japán módszerek, de találkozhatunk Drakulával és a csejtei Báthori Erzsébet szadizmusával is. A korabeli dokumentumok alapján elkészített eszközök hűen tükrözik a korábbi századok kegyetlenkedéseit."


A bejáratnál boszinak és kaszásnak álcázva magunkat, "jóképet" vághatunk! :)





Beléptünkkor tök sötét fogad és a leghatásosabb: hangosan dobog egy szív...a halál utolsó órái... :D Első percekben valóban felkavaró és ijesztő élmény, be voltunk tojva rendesen. Szép lassan hozzászokik aztán az ember a látványokhoz, kivégzés típusokhoz és tematikusan végig kezdi vizslatni az összeset. Azért jó, hogy nem abban a korban születtünk, volt kínzás rendesen, akár csupán úri passzióból is...döbbenet. 

Máris beleülhetnénk egy fakír székbe...




A kínzószék mellett Báthory Erzsébet vámpír grófnővel találkozhatunk, aki szüzek vérében fürdött, hogy tovább fiatal maradhasson. 


Drakula grófnő: tényleg fiatal lányok vérét itta Báthory Erzsébet?


Báthory Erzsébet a „vér grófnőjeként" vonult be a történelembe, és nem véletlenül: nem kevesebb, mint hatszáz fiatal lány kínzásával és meggyilkolásával vádolták. A valóságban azonban igen keveset tudunk róla és állítólagos bűncselekményeiről. Alakját rémséges és kegyetlen tettek legendái övezik, amelyek a modern vámpírtörténetek alapjául is szolgáltak. Európa egyik leghíresebb "bűnözője" pontosan 459 éve született. Az origo cikkét Erzsébetről ITT olvashatod tovább! 



A villamosszék igazán hatásos, villog a háttér, mintha most lenne épp működésben...


Nagyítsd ki a videót és kattints a lejátszóra kétszer!



Volt, akit fenéken karóztak...még belegondolni is rossz...


Volt, akinek kitépték a nyelvét...a középkor enyhébb büntetésének számított...hát nekik legyen mondva...



A nyaktilót egy francia orvosról, Joseph-Ignace Guillotin-ről nevezték el, aki korának híresen emberséges és kiváló tudósa volt. Bár nem az ő nevéhez kötődik az első guillotine megalkotása, viszont ő volt az, aki 1789. október 9-én javasolta a francia nemzetgyűlésnek, hogy a halálra ítélt embereket az addigi módszerekhez képest kevésbé fájdalmas eszközzel, nyaktilóval végezzék ki. 1977. szeptember 10-én volt az utolsó kivégzés Franciaországban, Marseille-ben a barátnőjét megkínzó és meggyilkoló tunéziai bevándorlót, Hamida Djandoubi-t végezték ki.

1981-ben, miután Franciaország eltörölte a halálbüntetést, a guillotine-t nyugdíjazták. Forrás: wikipedia

Tehát, már megszülettem, mikor a nyaktilóval még mindig végeztek ki embereket Franciaországban!!!



A vérszívó Drakula gróf sem maradhat ki a sorból!


A kínzási formákról táblát is találunk, olvassuk végig, hogy például hogyan kínoztak embereket szimplán azzal, hogy tar fejükre lassan vizet csepegtettek, ameddig meg nem őrült a páciens....azért érdekes, kinek az agyszüleményei lehettek ezek? De van itt bőrnyúzás is, karóba húzás, nyaktörés és amit csak el  (nem) tudunk képzelni.... 





A gyilkosokat lefejezték, a tolvajokat felakasztották, az útonállókat kerékbe törték. Máglyák a boszorkányokra, méregkeverőkre, eretnekekre és szodomitákra vártak (homoszexuálisok, pedofilok és állatokkal közösülők). Akik raboltak vagy gyermekeket öltek, felnégyelték, olykor karóba húzták, vagy élve eltemették. A pénzhamisítókat megfőzték. 


Egy rövid kis videóval is imitálnám...talán hallatszik valamennyire a szívdobogás is... :)




VÉGET ÉRT A MÓKA MÁRA, ZÁRUL A KÍNZÓ MÚZEUM HORRORTÁRA... :D 



Az amatőr fotók, videók az író saját tulajdonát képezik, azok szabad felhasználása nem lehetséges, engedélyköteles, ahogyan a cikk megjelenítése is! Köszönöm!
Elérhetőségem: csorvasik@gmail.com / Csorvási Krisztina




2020. július 14., kedd

Rándulj Ki: Keresztapa, Elvis Presley, Woody Allen és a Cadillac Múzeum

Tapolcai kiruccanásunkat megfejeltük egy keszthelyi kitérővel. Mondhatom, első látásra szerelem volt. Rengeteg remek múzeum sorakozik fel egymás után, alig győzzük végignézni. Mindegyiknek egyedi hangulata van és elvarázsol. Ilyen a híres Cadillac Múzeum is. Abszolút pasis program ráadásul, de mi nők is szívesen és csodálattal néztük az óriás járműveket. Nagyrészt Amerikából szerezték be őket. A múzeum szerint:

"A tematikus gyűjtemény bemutatja az első Cadillac piacra dobásától ( 1902 október) évtizedekre lebontva a múlt század végéig alkotott típusokat. A kiállított autók egy kis része a múzeum tulajdona, a többi lelkes amatőr gyűjtő magánembereké. A veterán Cadillac vásárlása nemcsak kitűnő befektetés, hanem igényes szórakozás is, mely már a vásárlás pillanatában azonnali élménnyel párosul."


Keszthely sétáló utcájának vége felé találjuk egy udvarba bemenvén a kis múzeumot. Egy fiatal hölgy fog végig kísérni bennünket és mesélni az autókról. :) Az autók egyébként meg is vásárolhatóak! Felújításuk több éven keresztül történik a műhelyben. Csodák születnek újjá. Két termecske van és az udvar, ahol egy frissen behozott, felújítás előtt álló cadillac-et épp be is indítottak, zene volt füleinknek. :) A fiam oda-vissza volt, mire kijöttünk, felsorolta az összes típust, és rájuk is keresett az autós eladási portálon rögtön. :)


A recepciótól jobb kéz felé eső teremben ezeket az autókat találjuk.
Némelyik egyedisége, mely még drágábbá teszi az autót, hogy nincs középső ablakváz. Fiúk, minek nevezik? :)
Oly szívesen beleültünk volna az óriás bőrülésekbe...




1932-es Cadillac La Salle


1959 Cadillac Coupe





A csomagtartó óriási, több ember is elférne benne. :) 

Micsoda fényszórók! 




"Az esküvőmből csak arra emlékszem, hogy egy Cadillacben ültünk..."
Woody Allen



Elvis, amikor egy hölgy megcsodálta Cadillecjét, megkérdezte tőle:
-Szeretné? Ez már az enyém, de válasszon magának egy másikat!
Elvis bekísérte a vadidegen nőt a szalonba és vett neki egy 11.500 dolláros Cadiilac Eldorádo-t.



Utunk az udvarra vezetett tovább, újabb csodák vártak ránk! A kiállított járművek típusát a múzeum honlapján nyomon követhetjük! 



1967 Cadillac De Ville Convertible








A legnagyobb fehér drinkbáros belseje.
Szívesen beültünk volna egy pezsgőre.. :)


Aztán a harmadik terembe érkezünk. Itt régebbi típusokkal is találkozhatunk, valamint A Keresztapa c. filmben szereplő helyes barnával is. Mikor meghallottam, vissza kérdeztem, hogy ez igaz-e. :D Sajnos az autókhoz tilos hozzá érni, de most szívesen megsimogattam volna ezt a szép barnát... :) Leborulok lábai, azaz kerekei előtt... :D 


1923 Cadillac Phaeton Convertible


1905-ös modell - ÚJ!

1932-es Cadillac La Salle










A fiam még nem ismeri A Keresztapa c. filmet, ha kicsit nagyobb lesz, megmutatom neki. :) 

Az előtérben pólókat, bögréket, táblákat és mindenféle emléktárgyakat vásárolhatunk. Nálunk sem maradhatott el egy Al Capone bögre a barna cadillac-el. :) Azóta is ebből iszunk és nagy becsben tartjuk. :D 


Belépés iskolás korig ingyenes! 





A fotók, videók (kivéve YouTube) az író saját tulajdonát képezik, azok szabad felhasználása nem lehetséges, engedélyköteles, ahogyan a cikk megjelenítése is! Köszönöm!
Elérhetőségem: csorvasik@gmail.com / Csorvási Krisztina