2020. június 26., péntek

Rándulj Ki: a madarak közé, a Sóstói Tanösvényre!

Hogy miért a madarak közé? Mert elképesztő, mennyiféle, fajta madár lakozik a Sóstónál. Sehol nem láttunk még ennyit! Van, ahol egészen közel mehetünk hozzájuk vagy épp a lábunknál száll fel egy. Elképesztő! Hangos ricsajjal repkednek a tó felett és ezt rengeteg szuper madárlesről, kilátóról figyelhetjük meg. Azt hiszem, ez a tanösvény megérdemli a maximális 10 pontot. Tele interaktív, játékos táblákkal, többféle útlehetőséggel, kiépített pallosokkal és a Látogatóközponttal. Rengeteg élményt kínál.

Látogatóközpont


"A 2019-es év egyik legnagyobb újdonsága Székesfehérváron a megújult Sóstó Természetvédelmi Terület. Páratlan ritkaság a természet kedvelői számára, izgalmas, felfedezésre váró zöld gyémánt, a város tüdeje!"- írja  a https://turizmus.szekesfehervar.hu/ oldala. Ennél szebben, jobban ki sem lehetne fejezni! Abszolút a tüdeje, körben autóforgalom és a MOL embertelen nagy, új foci arénája. Úgy képzeljétek el, hogy a madarak beszállnak a focipályákra is, ott is tanyáznak. :) Érdekes látvány. Egy kicsit ez a kint és bent érzésünk van, város kontra természet. 



"Fedezze fel ön is a megújult természetvédelmi terület sokszínű élővilágát, a védett és fokozottan védett fajokat!

2019-ben az Év madarának választott gólyatöcs egyike az itt honos ritka madárfajoknak, de kirándulás közben találkozhatunk mocsári teknőssel és erdei fülesbagollyal is.

A növényvilág is káprázatos: a május-júniusi időszakban például 11 orchidea faj virít a területen. A 100 évnél is idősebb, 3 nővérnek nevezett csörege fűz facsoport szintén a Sóstó büszkesége, amely pár perces sétával megtalálható.

Hogy mit ígér a terület? 7 kilométer hosszú tanösvényt, 19 interaktív információs táblát, 2 madármegfigyelő kilátót, fedett erdei iskolát, zöld tanyát piknikezési lehetőséggel és egy különleges látogatóközpontot."

Forrás

INDULJUNK!


A tó és tanösvény több helyről megközelíthető, így akár a MOL aréna Látogatóközpont részén is be tudunk csatlakozni, de még számos helyen. Az arénával szemben és mellett is rengeteg parkoló van. Valamint a leírások alapján busszal is megközelíthető a tó. Mi autóval mentünk a GPS kordinátákat követve és bár nehezen, de találtunk egy bejáratot, mely a Zöld tanya házikónál kezdődik. Az arénát elhagyva az első kanyar után figyeljük a balra eső utcákat. Kb. a második utcánál egy tábla jelzi, hogy Sóstó természetvédelmi terület. Ha behajtottunk ebbe az utcába, pár száz méter múlva ismét egy táblát fogunk találni jobb kéz felől, mely mutatja, hogy kanyarodjunk be balra egy kis utcába. Nos ennek az utcának a végén le tudunk parkolni és egy sorompóval kezdődik a Zöld tanyánál a tanösvény vagyis rá lehet csatlakozni. Erre a részre családok járnak piknikezni, szalonnát sütögetni, minden ki van építve hozzá. Este a tó tele van apró szúnyoggal, ne akkor keressük fel!






Rögtön egy tájékoztató táblával találkozunk, melyen rajta a térkép. Itt kiválaszthatjuk, hogy melyik útvonalon haladjunk. A piros visz a Sóstó körül, ez balra lesz majd, jobbra pedig a sárga út. Mindkét körút 3-4 km. Mi a pirosat tettük meg, mert a tóra voltunk kíváncsiak.




Rögtön egy erdei kis elágazáshoz érünk, a piros jeleket fogjuk követni, tartsunk a nádi berek és Attila rét felé. Az Attila réten interaktív játékok várnak a gyerekekre! Megtudhatjuk például, hogyan sző hálót a pók! Nézzünk csak fel a fára! Mit találunk? :)






bolyonghatunk a fűzfavejsze útvesztőjében....




Az Attila-rétről jobbra a sárga úton visz a jelzés tovább, balra pedig a piroson, a Sóstóhoz. Mi a tó felé folytattuk utunkat. Pár perc és máris elérkeztünk a tóhoz. Két irányban mehetünk, balra a pallosokon a Bíbic-les felé vagy tovább egyenesen a füves úton (Nádi-berek). Mindkét irányban a tavat tudjuk megkerülni. Mi balra indultunk el a pallosokon.











Csodálatosa a természet, mely igen erősen és akaratosan érvényesíti a hangját és próbálja elnyomni a kintről beszűrődő autók zaját. Olyan madárhangzavar van itt, mint sehol máshol. :) Hamarosan elérkezünk a Bíbic-leshez. Másszunk fel rá. Ismerteti az itt élő madárfajokat, megint interaktív játéktáblák, távcső a megfigyeléshez. Egyszerűen szuper! Minden jól ki van építve, gondolva.










Utunk a Látógatóközpont felé vezet tovább, az aréna pályái mellett elhaladva. A Látógatóközpont mellett kilátótorony is vár, jelenleg zárva volt. Először azt hittük, hogy valamilyen adótorony, utólag jöttünk rá, hogy nem az. Ha nyitva van, mindenképp menjünk be a Látógatóközpontba, a gyerekeket várják rengeteg interaktív játékkal, melyek a Sóstó élővilágával kapcsolatosak. Itt programokat szerveznek iskolás csoportoknak is akár vagy túravezetést vállalnak a tanösvényen. Nagyon szuper, modern épület, az aréna hátsó felében lett kialakítva.





Először a Látogatóközpontba mentünk, utána a Kócsag-torony felé.

Ez a kilátó

Sóstó Látogatóközpont



Mágnes képek, nem könnyű összerakni ám! 


A nagyfiam is elbíbelődött vele egy darabig...

Nagyítsd ki a videót és kattints a lejátszóra kétszer!




Célbadobó







Jól esett egy kicsit itt megpihenni. Utunkat a központból kilépve egyenesen folytattuk tovább a Kócsag-torony felé. Balra is mehetünk az aréna mentén, ott vadi új játszóteret találunk a gyerekek számára. Ahogy a Kócsag-torony felé megyünk a pallosokon, madarak csücsülnek, csüngnek végig a korlátokon, megszokták már az embereket. Egy-egy akár egészen közel merészkedik és onnan repül fel. A látvány egyedülálló! Újabb pihenők, interaktív játéktáblák jönnek, majd szép lassan a torony. Ez itt a legmagasabb, a kilátás csodálatos. Menjünk fel! Itt uzsonnáztunk.


A többi már elrepült, érezték, hogy jövünk a pallosokon..


















Folytatjuk tovább az utat a tó körül, nem lehet eltéveszteni. Gondoltak egy kis erdő kitérőre is, nézzétek csak:





Csak egy kis játék az egyensúlyérzékkel, de ötletes ez is!

Lassan jobbra vissza kanyarodunk a kiindulóponthoz. A nyugati-, keleti kapuk, ergo kapuk bármilyen irányban mindig kifelé vezetnek. Ha nem szeretnénk elhagyni az ösvényt, maradjunk a belső körön és térjünk vissza a Zöld tanya irányába. Mielőtt a kiinduló ponthoz érnénk, jobbra még újabb madármegfigyelő és pihenő állomást találunk a tavirózsák között, melyek estére becsukják szirmaikat. Fehér, rózsaszín és lila színekben pompáznak. Nagyon szépek. 







Csak a szokásos madárles megint...

Van mit nézni!!!!







A madárles kuckó. Innen egy darabig fel sem lehet állni....Tényleg mindenre gondoltak! 
A tanösvény ezen része véget ért, visszatérünk az Attila-rétre. Ha szeretnénk, mehetünk akkor a sárga ösvényre tovább (újabb 3-4 km) a Lődombokhoz és egy kis tavacska a térképen abba az irányba is fel van tüntetve. Mivel tűzött a nap és meleg volt, nem mentünk tovább. Így is páratlan élményekkel gazdagodtunk! Ha ti szeretnétek és bírjátok, folytassátok az utat!







Ha még nem láttátok, szintén Székesfehérváron található a Bory-vár, kiránduljatok el oda is, KATT IDE!




A fotók, videók (kivéve youtube) az író saját tulajdonát képezik, azok szabad felhasználása nem lehetséges, engedélyköteles, ahogyan a cikk megjelenítése is! Köszönöm!
Elérhetőségem: csorvasik@gmail.com / Csorvási Krisztina





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.