2020. június 17., szerda

Rándulj Ki: Téged is vár a Bory vár!


„A kövek beszélnek”

A várat Bory Jenő (1879-1959) szobrászművész és építészmérnök, a Képzőművészeti Főiskola szobrász és a Műszaki Egyetem építész tanára építette, saját tervei és fantáziája alapján 40 nyáron keresztül, emléket emelve a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak. -írja a vár weboldala. Ezt látni is fogjuk a vár látogatása során, mily" szerelemmel szerette hitvesét. :) Visszaköszön képzőművészeti alkotásaiban is...



És hogy miért is beszélnek a kövek? Talán nem csak a múlt és a vár története miatt, hanem mert az építész betont használt a vár építése során mindenhol. Hazánkban ő alkalmazta először építőanyagként. Időjárás és időtálló anyag. Olvassátok csak:

A várban sétálva a látogató lépten-nyomon érzékelheti, hogy az anyag, mely újra és újra visszaköszön, az nem más, mint a beton. Egészen pontosan a Bory Jenő által preferált kvarcbeton. A huszadik század elején az építészetet megújító anyagként jelent meg a beton, s hazánkban egyik legelső alkalmazója éppen Bory Jenő volt. Ebből az anyagból készültek az ajtó- és ablaktokok, oszlopok, kupolák, korlátok és lépcsők, illetve a kerti díszkutak, medencék, szobrok és domborművek, a legkülönbözőbb méretben. Forrás






A Bory vár ma már múzeumként funkcionál, természetesen belépődíjért. Székesfehérvárnál találjuk. A képek alapján nagyon nagy várat képzelünk el, de ez nem így van, a kis kertes házak közül emelkedik ki, tornyaiból pedig csodaszép kilátás nyílik környezetére. Belépéskor a vár kis makettjével is találkozhatunk és jobbra kulturált mosdókat is találunk. A pénztár pedig bal irányban lesz szemben kihelyezve, innen fogunk majd felfelé tartani a várba. A vár lépcsőjén, az alsókertben érdemes fotót készíteni. 







Betonszobrok mindenütt





Sétánk során az alábbiakat láthatjuk, kattintsatok rá:


A vár kertje is csodálatos, együtt él a várral. A lépcsősorokon a vár főépületét érjük el. Nem kell sokat lépcsőzni, kivéve a kis tornyocskákban. Ott viszont csigalépcsők visznek fel. 

A kövek beszélnek! felirat. Rövid, de súlyos mondat: benne van a várépítő egész ars poeticája. Ezen túl a mondat tartalma rávilágít Bory mesternek múltat tisztelő, a tartós, megállapodott értékekhez ragaszkodó egész életszemléletére, hosszú pályáját döntően meghatározó művészi magatartására. -írja a weboldal

fehér és zöld mozaikbetétekkel díszített, műkőből épült méretes kerti asztal

Ismert emberek arcmásait, portréit formázta meg.




A második terasz a nevét az árkádjai alatt egy gömbön álló, a várat a hátán tartó elefántról kapta. Az elefánttal kisplasztikaként a múzeumlakásban lehet találkozni, melyért 1926-ban Bory Jenő elnyerte a Halmos Izidor kisplasztikai díjat. Lentről az udvar felett húzódó árkádos erkély látszik, mely mögött a vár egykori gazdájának műterme található. -írja a weboldal

A műterem csodálatos, tele festménnyel, szobrokkal, írásos emlékekkel és valami megfoghatatlan hangulattal. Aki hisz benne, érezni fog bizonyos dolgokat, jelenlétet is (aki ebben nem hisz, csukja be a fülét:). Ha az alábbiakra kattintotok, megtudjátok, miket találtok az egyes szobákban.














Ezután a százoszlopos udvarba fogunk betérni, járjátok végig minden zugát, menjetek fel a kis tornyokba is a csigalépcsőkön, gyönyörű kilátás nyílik mindenfelé. A fejünk fölé lógatott pallos alatt is az udvarba térhetünk. Vigyázat, a rossz lelkiismerettel rendelkezőkre lehull a pallos! :D (á, dehogy! :))) Az udvarban az alábbiakat találjátok:










Csodás kilátás a kis tornyokból

Volt egy kis szél....




Itt másztunk fel és le... :) 




Klassz élmény és kikapcsolódás volt, nagyon sokan kíváncsiak ám a Bory-várra! Ti már jártatok ott? :) Képzeljétek, még kalandtúrán is részt vehettek és nyomozhattok is!

Ennél szebb végszót pedig nem is találhatnék: 










És mivel hazafelé megéheztünk és nem maradhatott el anyukám névnapja sem, megleptük őt egy mindenmentes rózsás tortácskával a Budaörsön található Sovány Vigasz cukrászdában. Egyszóval soványan vigasztalódtunk cukormentes süteményekkel és kávéval. :)  Próbáljátok ki ti is! :) 








A fotók, videók az író saját tulajdonát képezik, azok szabad felhasználása nem lehetséges, engedélyköteles, ahogyan a cikk megjelenítése is! Köszönöm!
Elérhetőségem: csorvasik@gmail.com / Csorvási Krisztina





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.