2020. június 4., csütörtök

Rándulj Ki: Az egri vár másolatához!

Mivel Pilisborosjenőn, a közelünkben van az egri vár másolata, ahol Gárdonyi Géza: Egri csillagok c. könyve alapján a filmet forgatták, kíváncsian neki indultunk megnézni. Előtte mindig keresek leírást, hogy hány km a túraút, meredek vagy egyenesen járható, kiknek ajánlják. A kirandulababa. hu oldalán leírtakat követtük, de mi egy másik úton találtunk a várhoz. :)  Hát miért is ne? :D Túracipő ajánlott, nekem egyelőre nincs, simában is ment. :) 

Szóval Pilisborosjenőnek egészen a végéig elmegyünk (GPS alapján, üssük be Egri vár másolat) és egy kis parkolóban ingyenesen megállhatunk. Itt is érdemes korán érkezni, dél felé már nagyon sokan mennek. Ki biciklivel, ki futva, ki gyalog. A parkoló mellett épp a Kevélyhegyi levendulamező van, ahol június 12-21. között lesz a levendula szüret! Tehát még a túránkat össze is köthetjük egy szedd magadd!-al :) A levendulamező egyébként elég rézsútosan van, felfelé emelkedik. Nos itt parkolunk le és a levendulamező mellett megyünk gyalogosan tovább egy fehér murvával szórt úton. Nézzünk jobbra fel, gyönyörű rét, hegy, domb, lovak karámban, fenséges látvány.

A levendulamező

Anyukám ismét elkísért...
Azt írja az adott oldal, hogy menjünk kb. 1 km-t és az Y elágazásnál tartsunk balra. Mi így tettünk, de nem az egri vár másolatához jutottunk először, szóval elképzelhető, hogy tovább kell menni egyenesen és lesz még egy ilyen elágazás. Mindegy, nem kísérleteztünk. Szóval az első ilyen elágazásnál balra mentünk, majd ahol szintén elágazik balra az erdő felé és jobbra a Teve-sziklákhoz, elindultunk a sziklák felé. Az erdőben egyébként kéktúra út várja a komolyabban túrázókat. Jobbra haladtunk tovább, innentől fogva egy igen köves, göröngyös út következik le és fel, egy idő után azt érezzük, mintha sehová nem tartanánk, csak a poros útra és bokrok közé. :) Első körben balra, a mélyben fogjuk látni a barlangokat (ide mi visszafelé mentünk be), majd jobbra a Teve-sziklát és részleteit. Nagyon klassz látvány a szikla, nevét nem véletlen, a teve púpjairól kapta, hiszen hasonlít rá. A szikláról többet ITT tudhattok meg! Felmásztunk ide-oda, csodás a fehér és vörös színű kőzet elegye.




Anyut is felrángattam mindenhová :)





A 70 éves anyukám! Büszke vagyok rá! Örökké fiatal marad! 
A sziklától megyünk tovább a köves-poros úton végeláthatatlanul. Mindig egyenesen és enyhén jobbra haladjunk, el fogunk jutni a vármásolatig!




Ne számítsunk semmi komolyabb, nagy dologra, de mégis...azonnal lefut az ember agyában, hogyan mehetett itt a forgatás, hogy tudtak ide feljönni a nagyobb járművek, vajon hol öntötték le az egri nők a falakról a szurkot... :D 

Tudtad?

Az 1552-es ostromkor a gyújtónyilakhoz használták a kőolajból nyert szurkot, ebből kisebb mennyiség volt raktáron. Viszont a Tinódi által megénekelt szurkot, amit az egri nők öntöttek le a falakról, a fenyőszurokból nyerték, mert ebből volt jóval nagyobb készletük. Ezt a fenyőszurkot használták a különféle tüzes szerszámok, tüzes furkó, tüzes kalács, tüzes labda, tüzes koszorú készítésekor.


A Setét kapuban végzett régészeti ásatás során nemcsak szurokfőző eszközöket, de egy szuroköntő edényt is találtak. Természetesen a szurkot nem elsősorban a török elleni védelem miatt készítették, hanem a gyújtónyilakhoz, a lószerszámok fényesítéséhez és a bőrök puhításához. Vagyis a szurok hármas célt szolgált: védelmet, támadást és világítást. A szurok egyébiránt Eger visszafoglalásakor is ott van az 1687. évi leltárban, vagyis igazoltan a törökök is használták. (Forrás)


Egy óriás cseresznyefa árnyékában megpihenhetünk és köveken ülve az uzsonnánkat elfogyaszthatjuk. :) A kilátás innen gyönyörű mindenfelé túraútvonalakkal tarkítva. Csak bátrabbaknak.. :D 






















Vadrózsa mindenütt 
Miután megpihentünk és hűsöltünk egy kicsit, mert igen meleg volt, ugyanazon a poros úton indultunk vissza, a vége felé felfelé kell kapaszkodni vissza a Teve-sziklákig, majd onnan jobbra lent (kicsit lemászunk) barlangszerű üregeket találunk, be is bújhatunk és egy sziklára is felállhatunk, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a hegyekre. Többfajta barlang van errefelé a kék túra során, sajnos nem tudom, hogy ez egy bizonyos vagy csak barlangi üregek.. ha valaki ismeri, egészítsen ki kérem. :) Én csak egyszerű és kezdő természetjáró vagyok. :)





Anyukám itt már azért sziszegett...de segítettem neki, hogy ő is láthassa a szépségeket... :) 

Egészen bebújhatunk az üregekbe is, nem nehéz lemászni, nem kell megijedni.






A szikla tetején

Ahonnan a kilátás nyílik...csak bátran! 

Ezt is megcsináltuk, hurrá!

Innen balra, visszatérünk lassan a murvás főútra, nem lehet eltéveszteni. Kb. 3 km gyaloglás, egyáltalán nem vészes, mégis egy szuper élmény volt ez is. :)


Élményekre fel!



Tényleg, jártál már az Egri várban? Nem? Ne hagyd ki! Felújították minden részletében, tele jobbnál jobb kiállításokkal, vetítésekkel, érdekes programokkal. Na jó, majd arról is írok akkor! :) Eger amúgy is a szívem csücske! 


A fotók, videók az író saját tulajdonát képezik, azok szabad felhasználása nem lehetséges, engedélyköteles, ahogyan a cikk megjelenítése is! Köszönöm!
Elérhetőségem: csorvasik@gmail.com / Csorvási Krisztina








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.