2020. június 5., péntek

Rándulj Ki: Találkozz Nemecsek Ernővel a Füvészkertben!

Egy évvel ezelőtt látogattunk el családilag a Füvészkertbe nem másért, mint hogy találkozhassunk Nemecsek Ernővel! :) Rengeteg cikk keringett a kis szoborról (sokaknak csalódás, hogy csak ekkorka), a  mi oldalunkat is furdalta a kíváncsiság. Természetesen a gyönyörű növényekre, pálmákra is kíváncsiak voltunk a zsúfolt belváros eme kis nyugalom szigetén.




Zsigó András keramikus szobrát a Füvészkert egyik medencéjében helyezték el a Viktória-házban. Ideiglenesen, mert hamarosan átkerülhet a nagy Pálmaház kismedencéjébe, a regényben is szereplő helyszínre.

Szobrot állítottak a fővárosi Füvészkertben Nemecsek Ernőnek, A Pál utcai fiúk egyik legfontosabb alakjának. Nemecsek, a törékeny szőke kisfiú az önfeláldozás példaképe lett a regény által, melyben amúgy életét veszti:

ő az, akit a Pál utcai fiúkkal rivális banda, a Vörösingesek két marcona végrehajtója, a Pásztor testvérek "megfürdetnek" a Füvészkert tavában. A fürdetés után Nemecsek tüdőgyulladást kap, ami a kor viszonyai között gyakran halálos betegség volt - Nemecsek sem éli túl. - írja a 444.hu oldala


Hogy azóta a szobrot áthelyezték-e a pálmaházba, nem tudom...Egészen különleges a zsúfolt, nyüzsgő, de folyamatosan megújuló, lassan egyetemi kerületté fejlődő 8. kerületben egy ilyen füvészkert. Belépünk és megszűnik minden zaj körülöttünk, egy másik világba csöppenünk. Anyukám mesélte, hogy gyerekkorukban, mivel a környéken laktak, mindig ide jöttek játszani, ide elengedték őket egyedül is. Parkolni a környék utcáiban tudunk, van fizetős és ingyenes rész is. Nekünk hétvégén sikerült ingyenesen.


Már a bejáratnál csodás, színes növények fogadtak!





digitális információs tábla

A füvészkert történetéről ITT olvashattok! 

Automatikusan tudtok menni körben a füvészkertben minden látnivalót érintve. A Viktória üvegházban kezdtük természetesen Nemecseknél. Itt nem csak Ernő csücsül a vízben, hanem az amazonaszi tündérrózsák is óriási méreteket öltve. Ha jól tudom, rájuk is lehet ülni, egy embert is elbírnak. Ezt írja a füvészkert weboldala:


A tündérrózsa virágzás várható időszaka augusztus 31- szeptember 18. Jöjjön el családjával és tekintse meg ezt az éjszaka virágzó vízinövény különlegességet. A növény vízen úszó tálcaszerű leveleivel különleges látványt nyújt, melyet csak tovább fokoz az első éjjel fehéren, majd második éjjel már rózsaszínen nyíló kéttenyérnyi méretű virága.

FONTOS, hogy a növény nem nyílik minden nap! A pontos időpont csak innen, a honlapról, vagy telefonon tudható meg, mert sajnos a növény nem közli előre, mikor szándékozik kinyílni!


Ez az üvegház egyébként  alacsony belmagasságú, kör alakú, innen térünk majd át a mellette lévő, nagyobb belmagasságú üvegházba. 





 Nézzétek csak a méretét egy kézfejhez képest! Csodálatos, ugye?



A szobor alig csak 50-60 cm, ne várjatok nagyobbat! 



Innen rögtön üvegajtón térhetünk át egy másik üvegházba fantasztikus növényáradat közé.







Folytatjuk utunkat a nagy pálmaház felé. A pálmaházban középről indulhatunk jobb és bal irányba. Az óriási nem kifejezés arra, mekkora növényeket láthatunk! 



A Kert 85 hazai veszélyeztetett fajt őriz, ill. mutat be




Anyukámék is élvezték, gyalogolni pedig nem kell sokat.








A titkos kertben sokféle móka és különleges hely vár még ránk...






És itt is van bambuszrengeteg, még járható utat is készítettek hozzá.







Aztán láthatunk kis bonszai fákat is, se vége, se hossza a növényfajoknak :)







Még egy madárlesre is rálelhetünk, a gyerekek fel is mászhatnak rá és átkukucskálhatnak a madármegfigyelő detektív üvegen.






Hogy a mese jól végződjön, megkerestük azt a régi, gangos bérházat, ahol anyukám felnőtt... mivel felújították, alig találtuk meg. Szerencsére a bejárat épp nyitva volt, így beosontunk. Itt húzódtak a pincébe is háború idején. Vajon milyen érzés lehet ezt ennyi idő után újra látni?

VIII. kerület, Szigony utca



Mivel megéheztünk, megszomjaztunk és augusztus 20. környékén is jártunk, ellátogattunk az érdi Frei Kávézóba és megkóstoltuk az ünnepekre készített tricolor kávét is. Természetesen egy-két süti is becsusszant. Azóta psszt! de rengeteget fogytunk...most már csak cukormentes termékeket fogyasztunk...na jó, néha becsúszik ez, meg az, de ennyi kell. :D 















Ismét egy szép napot töltöttünk a családdal együtt! 
Ránduljatok ki ti is minél gyakrabban!
Az élmény a legjobb befektetés!



ELÉRHETŐSÉGEK

CSAK PÁR LÉPÉSNYIRE VAN A TERMÉSZETTUDOMÁNYI MÚZEUM


A fotók, videók az író saját tulajdonát képezik, azok szabad felhasználása nem lehetséges, engedélyköteles, ahogyan a cikk megjelenítése is! Köszönöm!
Elérhetőségem: csorvasik@gmail.com / Csorvási Krisztina







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.