2020. június 29., hétfő

Rándulj Ki: A Természettudományi Múzeumba és szállj be Noé óriási bárkájába!

Mivel felröppentek a hírek, miszerint a múzeumot Debrecenbe költöztetik, nagyon gyorsan neki eredtünk a múzeum látogatásának. Rögtön a Füvészkert mellett található a 8. kerületben. Ha szerencsénk van, le tudunk parkolni a múzeum előtt közvetlen, ha nem, a környező utcákban fogunk találni parkolóhelyet előbb-utóbb, de metróval is könnyedén elérhetjük. Óriási élmény volt, nem is gondoltuk volna, hogy több szinten ennyiféle kiállítás vár majd bennünket. Ha mindent el szeretnék olvasni, kipróbálni, akár egy napba is bele telhet...interaktív játékok várnak kipróbálásra természetesen a természettudományhoz kapcsolódva. Azt se tudtuk, merre nézzünk. Hol egy bálna csontváz, hol egy hatalmas cápa lógott a fejünk felett. Találkoztunk ősemberekkel is és Noé óriás bárkájába is beszállhattunk. Tényleg mindenre gondoltak és minden hely és terem maximálisan ki van használva és ki van találva. Nagy dinó kertre viszont ne számítsunk, de a kiállítás sorozatok után, az már csak egy kis plusz. 




A főbejáratnál a Fogadótér kupolájában egy barázdás bálna felfüggesztett csontváza alatt léphet be a látogató. -írja a múzeum oldala. És hogy mit tudhatunk meg a csontvázról, ITT olvashatjátok el.

A lépcsősor alatt van egy kis üzlet, itt vásárolhatunk emléktárgyakat, kis ásványokat például. Szemben ingyenes ruhatár vár, balra pénztár, információs pult. Bejárat előtt közvetlen balra hatalmas, új mosdók. Belépünk a múzeum előcsarnokába, itt az éppen aktuális kiállítás hatalmas állatai tűnnek fel. Februárban ott jártunkkor épp őzfélék, szarvasok voltak előtérben. Az állatok eredeti méretükben díszelegnek, igen látványos. Ha jól tudom, utánunk nagymacskák voltak.









Nagyítsd ki a videót és kattints a lejátszóra kétszer!



Innen rögtön a büfé mellett betérhetünk szembe a búvárterembe, a korallzátonyok élővilágát csodálhatjuk meg. Egy varázslatos világ jelenik meg a múzeum 122 m2-es üvegpadlója alatt 60 cm-nyi "mélységben".-írja a múzeum. Többet erről is olvashattok ITTEz egyébként állandó kiállítás. Ha jól olvastam, sem ez, sem a büfé jelenleg a járvány miatt még nincs nyitva. Ne kérdezzétek, hogy miért.....  Az előcsarnokban egyébként még körbe sétálva vitrinekben is találunk kőzeteket, állati maradványokat, csontokat, érdemes azokat is megnézni. 













Az előcsarnokból balra tudunk felmenni vagy lépcsőn vagy liften a különböző szintekre, tehát babakocsival is haladhatunk. Az első szinten az éppen aktuális kiállítás fogadott bennünket: JÉGKORSZAK. Már csak itt elidőzhettünk volna egy órát, ha mindent elolvasunk, kipróbálunk, megnyomkodunk. Rengeteg információ áll rendelkezésre. Amihez hozzá érhetünk, egy kéz jelzi. Kőzetet is tapinthatunk, ezt-azt megsimogathatunk.




















Aztán felérünk az első szintre, itt két kiállítás is vár. Az egyik az ásványkiállítás. Azt sem tudtam, merre nézzek, annyi ásvány volt üvegpultokban... Ez is állandó kiállítás.



Titkok a föld alatt – ásványok, kőzetek, drágakövek



"Szépséges és egyben tanulságos utazásra invitáljuk térben, időben és persze képzeletben. Lépjen be kiállításunkba, és nézze meg a mintegy 2000 példányt felvonultató vitrineket."



Többet ITT olvashattok róla!






















Ha ezen a szinten ez még nem lenne elég, megyünk tovább egészen különleges fapadok között -próbáljuk ki őket és eljutunk a másik állandó kiállításhoz: 


Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon

"A kiállítás egy olyan világot mutat be, melynek csak néhány képviselője (kisemlősök, madarak) élte túl a földtörténet nagy viharait. Tudományos szenzációk, igazi ritkaságok, a magyar dinók mutatkoznak be a kiállításon."

Többet ITT olvashattok róla!

Természetesen itt is rengeteg interaktív játék vár a gyerekekre.




























Ezen az emeleten egyébként találunk még óvodás, iskolás csoportoknak kialakított interaktív szobákat különböző tematikus programokhoz. Innen lépcsőzünk vagy liftezünk fel az utolsó emeletre, azonnal egy óriás cápa fog elúszni a fejünk felett... :) Majd rögtön Noé bárkájába léphetünk, ahol újabb kiállított állatfajok, növények várnak. Szuper! 


Az óriás cet mögött léphetünk be Noé bárkájába.






És ezen a szinten indul szintén egy állandó kiállítás, ember legyen a talpán, aki mindent tüzetesen végig tud nézni, olvasni, játékokat kipróbálni. Elképesztő tényleg!

Sokszínű ÉLET – Felfedező úton Magyarország tájain


"Sétáljon el egy eredeti méretű óriás őscápa félelmetes állkapcsa alatt, legyen részese a mamutsztyeppén zajló vadászatnak, pihenjen meg az ország legszebb erdeiben, tekintse meg madártávlatból a mai Magyarország legszebb élőhelyeit és annak élőlényeit! "


ITT olvashattok róla többet! 




































A múzeumlátogatásunk végén kimehetünk még a múzeum kertjébe, ahol pár dinó vár. Ez már csak olyan apróság így a végére. :) A múzeumnak szabadulószobája is van, jelenleg az sem működik. Mint mondtam, mindenre gondoltak. Sajnáljuk, hogy Budapest legnagyobb múzeuma vidékre költözik. 





Mindent gondoltunk volna, csak azt nem, hogy ennyi minden fog ránk várni ebben a múzeumban! Szuper volt! Köszönjük!


TTM WEBOLDALA

VIRTUÁLIS MÚZEUM

NYITVA TARTÁS ÉS MEGKÖZELÍTÉS

BELÉPŐDÍJAK

ALIG PÁR LÉPÉSNYIRE INNEN A FÜVÉSZKERT! 




A fotók, videók (kivéve youtube) az író saját tulajdonát képezik, azok szabad felhasználása nem lehetséges, engedélyköteles, ahogyan a cikk megjelenítése is! Köszönöm!
Elérhetőségem: csorvasik@gmail.com / Csorvási Krisztina