2020. június 21., vasárnap

Rándulj Ki: A múltba, Szentendrén a Retro Múzeumba!


Na, ki szeretne velünk visszarepülni a múltba, azaz a 70-es évekbe? Nagyon sokat ujjongtunk és nevettünk, mutattunk egymás után a tárgyakra! "Nézd, ilyen játékom volt, Jaj, ezek a reklámok mentek a tévében, Nahát, nálunk is volt ilyen a konyhában, Fiam, anyádnak is ilyen autója volt!" és még sorolhatnám.... :D Mindent gondoltam volna, csak azt nem, hogy a fiam örül majd az egész kiállításnak a legjobban. :D Vigyétek el a gyerekeket, természetesen a régi autók számukra a legérdekesebbek, 6 járművet pedig ki is lehet próbálni, bele vagy felülni rá és fotót készíteni. Nálunk a busz és a sportautó volt a favorit! Nálatok melyik lesz?

A Duna Korzó végén található a múzeum, így ha autóval megyünk, a múzeum nevét üssük be a GPS-be (Waze, Google térképkereső pl.). Találunk parkolót bőven, július 1-ig még ingyenes a parkolás! Találunk itt konténer mosdót is, 200 forintosok legyenek nálatok, egész Szentendre területén fel vannak állítva ilyenek, bedobod a 200-ast vagy 1 eurot és egy elektromos kapun (mint a benzinkutaknál) keresztül lehet bemenni. A múzeum a parkolóból máris megközelíthető, pár lépés. Azonnal egy régi busz hátlapja fogad, integető gyerekekkel. Akár én is szerepelhetnék rajta kisdobosként vagy úttörőként, 71-es születésű vagyok. :) 






A bejáratnál rögtön a fenti két autó fogad bennünket és ha van egy lottó szelvényünk, bedobhatnánk egy régi lottós ládába is. :) Nézzünk balra, ott lesz egy kis pénztár, elmondják, hogy mely autókba szállhatunk be egy fotó kedvéért. Innen nyílik a bejárati ajtó, melyen keresztül bemegyünk egy lakásba. Az első szobában a régi játékaink fogadnak, van itt minden....ugye emlékeztek rájuk? Nektek melyik volt meg? Az én kedvencem a lemez közlekedési tábla volt..na és a diavetítő...na meg a fémlemez madárka...jah és a Gazdálkodj Okosan régi típusa... :D Jah és ott van a csavargatható rajztábla is, a rajz után megráztuk...imádtuk mind...


Diavetítő és diafilmek



De vágytam mindig egy ilyen beleülhető, kormányozható nagy lemezautóra...!

Kedvencem, a lemez közlekedési tábla :D 

A papírpénzeket imádtuk! Ti is? 
Balra, egy másik szobában találjuk a régi háztartási és egyéb műszaki cikkeket: porszívók, Hajdú mosógép, televíziók, fényképezőgépek, konyhai lámpák, bakelit lemezek, kazetták és még sorolhatnám. Nekünk az a kis piros tévé szólt a konyhában a sarokban, alig tudtunk pár adót befogni vele, Szovjetunióból érkezett... :D Nagymamámnál a Hajdú mosógép az utolsó pillanatig megvolt, szegény már nem ismerhette meg a mai modern mosógépeket... :)

Jobbra fent a második kis piros tévé díszelgett a konyhánkban és néztük a fekete-fehér adást rajta! :D 

Bakelit lemezborítók

Fényképezőgépek


Kazettás magnóba való kazetták! Mennyit hallgattuk őket! 

Az összes Hungária lemez megvolt! De szerintem a Neoton Família is! :D 
Hallgassatok közben egy kis Hungáriát! :)


Nálunk a piros mintás lámpa lógott a konyhában, hozzá barna-fehér csíkos függönnyel. Nálatok melyik? :D 

A rakéta porszívók :D 

Óóó, a táska rádió! :D 

A Hajdú mosógép! 
Visszakanyarodván a játékokhoz folytatjuk utunkat a nappaliba. Működő tévé vár, melyen a retro reklámokat adják. Hangosan röhögtünk! Minden szóra, hangra, reklámra pontosan emlékszem a mai napig! :) 




Ez az, amit nem lehet megunni! Emlékeztek?

A híres hurka reklám! :D 

Hát igen, nekünk ilyen telefonunk volt...de csak miután igényeltük és vártunk rá egy-két évet... :D Emlékszem, amikor a Szomszédok c. teleregényben Juli, az orvos felesége reklamálta, hogy zöld telefont utaltak ki nekik... :D 

Nagymamám lemezlejátszója is ilyen volt, sokáig őriztük a lakásunkban emlékként...


A tévé alatt természetesen a lenyitható bárszekrény! :D Mindig tele volt. Bezzeg ma...
Hát igen, még én is gyűjtöttem külföldről a fémdobozos üdítők és sörök dobozait, melyek a szekrény tetején sorakoztak....anyukám pedig folyton falvédőket készített! :D 

Én már nem, anyukámék viszont még igen, így öltöztek! :D 


Innen a konyhába lépünk, van itt jó sok csoda, szerintem még a mostani, vidéki konyhákban is megtalálhatóak. Cekker, gomba ülőke, régi mérleg, szaloncukros doboz, termosz, melyben a fagyit vittük haza...egy kamrát is találhatunk a konyhában dugig minden jóval. :D Azok a régi szappanok...hmmm :D 







Ilyenünk volt a fürdőszobában narancssárga színben! :D 


A zselés szaloncukor....valljuk be mindannyian ezt kötöztük karácsonykor.. :D 

Balra a termosz, abban hoztuk a fagyit...A miénk zöld volt...

Sörösüveg címkék

Na és innen lépünk ki az udvarra, várnak az autócsodák, motorok, régi lakókocsi retro tárgyakkal felszerelve (kempingszék, bőrönd, úszósapka, úszógumi...), régi busz, újságos bódé, telefonfülke. 6 járművet próbálhatunk ki, láthatjátok, melyekben ültünk.



A pink cabrio wartburgba be lehet ülni! :D 

A motorra is fel! Fotó feliratú táblával jelzik. A nagypapa is élvezte! :D


Ebbe a trabiba is! Trabanton szállni élvezet, gyorsabban száll, mint a képzelet, pöfög és döcög, hú de kafa, az orrod alá füstölő kispofa! :D










Kérem szépen, a busz illata még mindig ugyanolyan volt, mint osztálykirándulásokon...főleg, ha keveredett a becsomagolt uzsonnával és izzadságszaggal.. :D felejthetetlen na! 






A külkereskedelmi szakközép iskolában még ilyen írógépen tanultunk gépelni...

A fiókokat egyesével ki lehet húzni....Találjátok ki, mik vannak benne!
Hát, nem lesz meglepetés... :D 


A fiam vezetett...imádta :D 


Na jó, én is vezettem... :D 



Egy pincerészbe is letérhetünk, főleg autószereléssel kapcsolatos dolgok, motorok találhatóak itt, férfiaknak való....






Ez is kipróbálható!

Nagyítsd ki és kattints a lejátszóra kétszer!





Térjünk vissza az autókhoz. A kedvenc a kék sportkocsi volt hárompontos biztonsági övvel, ezt be is kellett kapcsolni, a gyerek ki sem szállt belőle. Mellette ácsorgott a lakókocsi tele retro nyári holmikkal, jókat röhögtünk. Ott volt a kék-piros gumimatrac a pumpával együtt, a virágmintás gumi úszósapka... :D 





Fiat, Lada, Dacia...nektek melyik volt? :D 






Így nyaraltunk mi... :) Bár nekünk sosem volt lakókocsink. Két hetes beutalót kaptunk minden évben Balatonra. Ma a gatyánk rámenne.. Érdekes, nem?




Anyukám is visít a nevetéstől.

A lakókocsi belseje! Azt a torpedó játékot azóta sem kapni, imádtuk! Na és hát kinek ne lett volna gumi úszósapkája virágmintával??? Az enyém zöld volt! :D Milyen tárgyakat ismertek fel?







Régi reklámtáblák

Ez a kis zöld szállító is kipróbálható! 


Még csak egy helyen volt autóvezetés oktatás, az aTi-nál, a 8. kerületben :D 

Kéretik elmenni a gyerekekkel és sokat mesélni a múltról! Izgatottan fogják hallgatni és mindent kipróbálni! 








JÁRTÁL MÁR SZENTENDRÉN A MARCIPÁN MÚZEUMBAN?


A fotók, videók (kivéve youtube) az író saját tulajdonát képezik, azok szabad felhasználása nem lehetséges, engedélyköteles, ahogyan a cikk megjelenítése is! Köszönöm!
Elérhetőségem: csorvasik@gmail.com / Csorvási Krisztina








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.